Maskros

Har du maskrosor i gräsmattan eller i rabatterna? Grattis! Maskrosen är nämligen en ypperlig läkeväxt och det går att äta både rot, blad och blomma. 

Maskrosen är bra för:

  • Är urindrivande (diuretisk)
  • Stärker njurar och lever och passar personer som jobbar med lösningsmedel såsom målare, personal på bensinstation, frisörer, städare etc. Även alkoholister som har en ansträngd lever gynnas av maskrosen.
  • Ödem orsakade av nedsatt leverfunktion

  • Ökar matsmältningen (beskheten sätter fart på salivproduktion och utökar utsöndringen av galla)

  • Sänker blodsocker

  • Förstoppning

  • Mot hepatit.

  • Svårigheter att spjälka fett

  • Eksem och hudproblem (kopplat till nedsatt leverfunktion

  • Skänker glädje. En salva gjord på maskrosblommor är bra för muskelvärk speciellt mot muskler som är spända p.g.a. ilska eller frustration  


Passar ej bra för:

Urindrivande örter passar ej personer med lågt blodtryck eftersom de har ett konstant underskott av natrium. Maskrosen är besk, vilket gör att gallblåsan utsöndrar mer galla. Om du har stora gallstenar kan en ökad gallutsöndring påskynda dess utsköljning.

Användning:

  • I mat, t.ex.
  • Sallader (rot, blomma & blad)
  • Omelett med färska blommor
  • Gör vinäger eller sirap
  • Tugga på rot eller blad för att stärka en överaktiv lever.
  • Gör te eller tinktur av blommorna för att höja humöret.
  • En olja eller salva på färska blommor ger avslappning för spända muskler.

Recept:

Te på maskrosblad:

2-3 tsk färska maskrosblad

2 dl kokande vatten

Häll vatten över örten och låt dra 10 min, sila sen av

Drick 2-3 koppar per dag

Dekokt på maskros:

2 tsk torkade blad eller rötter

2,5 dl kallt vatten

Koka upp örten och vattnet och låt koka ca 15 min, sila sen av

Drick 2-3 koppar per dag

Maskrosolja

Fyll en glasburk med färska maskrosblad

Fyll på med matolja (olivolja, sesamolja, rapsolja eller liknande) så att den täcker örterna

Låt burken stå i ett soligt fönster under några veckor.

Sila bort örterna i silduk och oljan är färdig


Maskrossalva:

Värm oljan (ovan) och bivaxet i vattenbad. Använd ca 7 dl färdig örtolja och 100 g bivax, rivet i breda strimlor. 

Låt vattnet koka för fullt, annars smälter inte vaxet. Rör inte för kraftigt eftersom vattnet då kyls ner, vilket gör att vaxet inte smälter.

När bivaxet smält i oljan är salvan färdig.

Häll din salva i väl rengjorda torra glasburkar.

Låt salvan svalna i lugn och ro och sätt på lock och etikett först när salvan stelnat ordentligt.