Gränser

24.02.2021

Att sätta Gränser innebär att uttrycka våra behov; säga nej när kroppen signalerar nej istället för att säga ja för att vi tror vi är snälla. Att tala om när någon går för långt eller uttrycker sig olämpligt. Att helt enkelt visa vad som är ok och vad som inte det och tydliggöra våra gränser.

När vi tummar på det och säger ja (fast vi vill säga nej) eller när vi förminskar våra behov och "ställer upp" för att vara snäll, blir vi osynliga och priset för att slippa konflikter med andra, är att vi sviker oss själva. Det vi tror ska leda till ngt positivt - att t.ex. vara en bra vän/mamma/partner, kanske slutar med att vi känner oss trötta och slutkörda och sen blir vi irriterade för att vi inte har någon egen tid. 

Det är aldrig för sent att lära nytt

Om man vuxit upp i en familj som varit gränslös, eller där gränser inte accepterats har vi troligtvis inte fått med oss den förmågan och behöver lära oss det i vuxen ålder istället. Första steget är då att börja sätta gränser. 

När vi sätter en gräns kan personen vi sätter en gräns mot bli sårad, irriterad, gå in i drama, komma med motangrepp eller anklagelser, tycka synd om sig själv eller bli undvikande. Beteenden som är jobbiga och svåra att hantera och en extra stor utmaning om man inte har så mycket muskler att sätta gränser. 

Andra steget blir sen att stå kvar i gränsen och inte börja ta tillbaka det vi sagt eller ångra oss. Då är vi tillbaka i osynlighetsträsket och förtroendet och respekten som vi vill bygga upp rivs ner. 

Det tar tid att lära sig en ny förmåga, så ge dig själv tid att öva på gränser. Se framför dig ett barn som lär sig gå för första gången. Det ramlar ofta och reser sig igen för att förhoppningsvis ha bättre tur nästa gång. Förhoppningsvis står det en kärleksfull förälder bredvid och hejjar på och visar uppskattning för alla steg som barnet klarar att gå. Bli den kärleksfulla föräldern till dig själv - fira när du lyckas och ge dig själv en peppande klapp på axeln att ta nya tag istället för att döma misslyckanden. Det tar tid att lära sig en ny förmåga på samma sätt som det tar tid att lära sig spela ett instrument eller liknande.. Tålamod och självkärlek är bra verktyg att ha med sig på vägen!