Gran

Granen är förknippad med mina hemtrakter i bergslagen där skogarna mestadels består av barrskog. Jag älskar doften av gran, både inför jul, men även i ett bad är det grundande på något vis och skänker kroppen en känsla av frihet och närhet till moder jord.

Det går bra att äta både granskott, barr och kåda. Förr i tiden hade man kåda som tuggummi, vilket också är praktiskt eftersom den är bakteriedödande.   

Fråga markägare om lov innan du plockar granskott.

Granens barr och kåda är bra för:

  • Rika på c-vitamin, mineraler och karoten
  • Stimulerar ämnesomsättning
  • Bakteriedödande
  • Immunförsvars förstärkande
  • Smärtstillande
  • Bra mot dålig blodcirkulation

Användning: 

  • Koka te eller dekokt av barren eller skotten
  • Gör ett "te" och häll i badvatten
  • Massageolja mot kalla fötter och reumatism
  • Ät skotten som de är
  • Laga mat på dem; t.ex. picklade granskott, gransaft, granskottssirap, baka in barr i bröd
  • Lägg granris runt växter för att skydda mot snö och kyla

Varningar:

Var försiktig vid njurproblem eller graviditet och förväxla inte med den giftiga idégranen där 100 barr kan döda en människa.