Delpersonligheter

05.02.2021

Delpersonligheter kan ses som olika roller eller karaktärer vi spelar i livet. Personligheterna uppkom som ett försök att få våra behov tillgodosedda eller som en s.k. överlevnadsstrategi för att slippa hantera smärta i någon form.

Vi har alla olika delpersonligheter och exempel på olika roller är:

Kritikern - som hela tiden är med och dömer om vi gör rätt, säger rätt, agerar rätt och den rollen uppstod troligtvis för att barnet själv blivit hårt dömd.

Den duktiga flickan/pojken - som fick kärlek och bekräftelse genom att prestera och i vuxen ålder hänger det kvar som en strävan efter att alltid "vara duktig" och göra bra ifrån sig.

Clownen - är den roll som anammats för att man som barn inte orkade hantera smärtsamma situationer utan tar istället på sig en roll att skämta bort eller att rikta uppmärksamhet på något annat än problemet.

Rebellen - är den som protesterar mot kontroll/maktmissbruk/orättvisor genom att gå sin egen väg eller att gå emot etablissemanget. Den här rollen har troligtvis svårt för auktoritära personer i omgivningen även i vuxen ålder.

Blyger - är den som drar sig undan och inte vill synas. Troligtvis var det så mycket drama i familjen, så hen "checkade ut" och slöt sig i sin ensamhet.

Projektledaren - är det barn som behövde ta ett stort ansvar för familjen och passa småsyskon, handla, parera konflikter mm. I vuxen ålder är detta ett beteende som ofta hänger kvar där personen tror att hen "måste fixa allt".